Η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης συμμετέχει για ακόμα μια χρονιά στο πρόγραμμα “ταξιδεύει” και φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας στην Αλεξανδρούπολη.

Τη Δευτέρα 30/1 και την Τρίτη 31/1 θα απολαύσουμε συνολικά 12 διαφορετικές και βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξ/πολης με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και συνεχίζει έως και σήμερα. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την περαιτέρω προβολή της μικρού μήκους ταινίας εντάσσει στον ετήσιο προγραμματισμό του τη διοργάνωση προβολών ταινιών μικρού μήκους σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η επαφή του κοινού με την  ελληνική μικρού μήκους ταινία.



 

 

Το 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει στην Αλεξανδρούπολη

 

1η ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Δευτέρα 30/1 || Ώρα έναρξης : 20.15

 

1) 5pm Seaside του VALENTIN STEJSKAL

Χρυσός Διόνυσος – Βραβείο  Ανδρικής Ερμηνείας στον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο

 Μυθοπλασία – Fiction  – 2022

Διάρκεια : 26’

 

Στα 40α γενέθλιά του, ο Νίκος, ένας μοναχικός οδηγός φορτηγού, φτάνει σε µια απομακρυσμένη παραλία. Είναι εκεί για να συναντήσει τον παλιό του έρωτα, Χρήστο, τον οποίο έχει να δει από όταν ήταν μαζί στο στρατό.

 

O Valentin Stejskal είναι σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής µε έδρα την Αθήνα, όπου μετακόμισε το 2019. Έχει γεννηθεί στη Βιέννη, ενώ πήρε πτυχίο στον Κινηματογράφο & Media στο Graz της Αυστρίας το 2014. Έχει δουλέψει στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στη διοργάνωση φεστιβάλ και ως ανεξάρτητος κινηματογραφιστής και σκηνοθέτης έχει κάνει 13 ταινίες μικρού μήκους.

 

2) Τοκάκης ή What’s My Name του ΘΑΝΟΥ ΤΟΚΑΚΗ 

Tokakis or What’s My Name

Βραβείο Σεναρίου -Βραβείο  Ενδυματολογίας στην Μάρλι Αλειφέρη

 Μυθοπλασία – Fiction  -2022

Διάρκεια: 21’

Ο Θάνος Τοκάκης ξεκινά μια stand up comedy περιοδεία στην επαρχία προκειμένου να δείξει στον κόσμο πόσο σπουδαίος ηθοποιός είναι. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με το κοινό που δεν μπορεί να ξεχάσει την τηλεοπτική του εμφάνιση αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό που τον πιέζει να φτάσει στην επιτυχία. Μέχρι τελικής πτώσεως.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Δουλεύει κυρίως ως ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Ως σεναριογράφος έχει γράψει την μικρού μήκους ταινίας «Καουμπόης».

Το 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Χορν και το 2020 με το Βραβείο Β’ Ανδρικού ρόλου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

3) KIDDO του Μιχάλη Κίµωνα

Βραβείο Σκηνοθεσίας Τώνια Μαρκετάκη -Βραβείο Σχεδιασμού  Μακιγιάζ Κομμώσεων και ειδικών Εφέ στους Ιωάννα Λυγίζου για μακιγιάζ, Πάνος Κονδύλης για ειδικά εφέ μακιγιάζ και Μιχάλης Γκιόκα για ειδικά εφέ

Βραβείο Σκηνογραφίας στην Εύα Γουλάκου

Μυθοπλασία – Fiction  – 2022

Διάρκεια: 12’

Τέσσερα παιδιά ερμηνεύουν την ιστορία καταστροφής δύο μεσήλικων ζευγαριών.

Ο Μιχάλης Κίμωνας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και της SAE ATHENS DIGITAL FILMMAKING. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί́ με μερικούς από́ τους πιο διακεκριμένους σκηνοθέτες  του θεάτρου και του κινηματογράφου. Το KIDDO είναι η πρώτη του μικρού μήκους ταινία.

4) Toxic Magnus του ΝΑΣΟΥ ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ 

Βραβείο Ντοκιμαντέρ

Ντοκιμαντέρ – Documentary, Μυθοπλασία -Fiction – 2021

Διάρκεια: 10’

Μετά από μια χρόνια μάχη με τη μανία του πατέρα του να τον μετατρέψει σε παραδοσιακό ανδρικό πρότυπο, μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας του Μάγκνους θα τον οδηγήσει να γίνει σύμβουλος ζωής.

Ο Νάσος Γκατζούλης σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος πτυχίου MFA for Directing του American Film Institute. Δουλεύει στο Λος Άντζελες ως σκηνοθέτης και μοντέρ σε διαφημιστικά και βιντεοκλίπ. Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

5) Όχι αύριο της ΑΜΕΡΙΣΣΑ ΜΠΑΣΤΑ 

Νοτ tomorrow

Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος

 Μυθοπλασία / Fiction  – 2022

Διάρκεια: 20’

Ο Μιχάλης έχει μόλις 24 ώρες για να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του και να ξαναφτιάξει τις σχέσεις του με τους κοντινούς του ανθρώπους. Το ίδιο βράδυ γνωρίζει μια κοπέλα. Το μόνο που εύχεται είναι να μην έρθει ποτέ το επόμενο πρωί.

Η Αμέρισσα Μπάστα ζει στην Αθήνα και εργάζεται στο χώρο της επικοινωνίας και των εκδόσεων. Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κι έχει Master στην Πολιτιστική Διαχείριση, ενώ αυτό το διάστημα φοιτά στο Μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής και Σεναρίου του ΑΠΘ. Έχει σκηνοθετήσει  7 ταινίες μικρού μήκους. Η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους βρίσκεται στο στάδιο της προπαραγωγής.

6  Τσουλάκια της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΜΑΥΡΙΔΟΥ 

Hussies

 

Βραβείο Ελληνικής Σπουδαστικής Ταινίας «Φρίντα Λιάππα»-Βραβείο Σκηνογραφίας στις  Εύα Κουρελιά & Ελένη Σάμπρη-Βραβείο Ερμηνείας στις Ελίνα Τσιορμπατζή & Ελένη Γεωργάκη

 Μυθοπλασία – Fiction  – 2022

Διάρκεια: 29

Μια ιστορία ενηλικίωσης για τις ζωές δύο διαμετρικά αντίθετων αδελφών και τις αποφάσεις που καλούνται να πάρουν στη διάρκεια μιας νύχτας. Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να βρουν χρήματα, έρχονται αντιμέτωπες με ένα τραυματικό παρελθόν, μια ενοχλητική πραγματικότητα και κυρίως τη δυσκολία που έχει να συντηρήσεις με νύχια και με δόντια μια οικογένεια.

Η Δέσποινα Μαυρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Σπούδασε στατική φωτογραφία στη Leica Academy. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα και είναι φοιτήτρια στο τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. Έχει σκηνοθετήσει τρεις μικρού μήκους ταινίες.

 

———–ΤΕΛΟΣ 1ης ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ——–ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΗΜΕΡΑΣ :  118΄

 

 

 

2η ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Τρίτη 31/1 |Ώρα έναρξης : 21.30

 

7) Δάφνη της ΤΩΝΙΑΣ ΜΙΣΙΑΛΗ 

Daphne

Βραβείο Γυναικείας  Ερμηνείας στην Νιόβη Χαραλάμπους

 Μυθοπλασία / Fiction-2022

Διάρκεια: 18

Η Δάφνη αλλάζει τον ένα σεξουαλικό σύντροφο μετά τον άλλον, αλλά δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένη, τουλάχιστον όχι με αυτό που πίστευε ότι χρειαζόταν. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει για να νιώσει λίγη στοργή;

Η Τώνια είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτις, μέλος των ΕΑΚ, EFA και απόφοιτη του Berlinale Talents. Οι ταινίες της έχουν επιλεγεί και βραβευθεί σε διακεκριμένα φεστιβάλ και εργαστήρια. Το ντεμπούτο της, «Παύση», κατατάχθηκε ως μία από τις «20 πιο τολμηρές ταινίες του 2019», βραβεύθηκε με το FIPRESCI, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και διανεμήθηκε παγκοσμίως.

8) Γιάμα του ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΚΑΛΙΟΥ 

Yama

Έπαινος της  Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC) απονέμεται στην Φίλη Ολσέφσκι

 Μυθοπλασία – Fiction – 2021

Διάρκεια: 15

25η Μαρτίου. Ένα κορίτσι βάζει μια μικρή φωτιά και λέει ένα μικρό ψέμα για τον Βλαντ. Τα μικρά ψέματα ξεφεύγουν εύκολα. Το ίδιο και οι μικρές φωτιές.

Ο Ανδρέας Βακαλιός γεννήθηκε στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Ψηφιακές Τέχνες (MFA) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Είναι απόφοιτος του Talents Sarajevo και έχει λάβει το βραβείο Artworks, του Προγράμματος Στήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Κατέχει μια πλήρη συλλογή από Αστερίξ. Κάνει ταινίες.

9) Κάκτος του ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΟΥΡΑ 

Cactus

Βραβείο Drama Queer Εθνικό Διαγωνιστικό

 Μυθοπλασία – Fiction  -2022

Διάρκεια: 20

O Σταύρος συνδεθεί με το περιβάλλον και τον εαυτό του.

Ο Δημήτρης Ζούρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου ενώ παρακολουθούσε και τρία χρόνια σεμινάρια υποκριτικής. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη και παραγωγής σε ταινίες.  Από το 2016 δουλεύει ως casting director στο Athens Casting. Η πτυχιακή του ταινία ”Μάγδα” πήρε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο φεστιβάλ Δράμας.

10) Μάγµα της ΛΙΑΣ ΤΣΑΛΤΑ 

Magma

Βραβείο Φωτογραφίας στον Γιάννη Κανάκη -Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής στον Αλέξανδρο Δρυμωνίτη

 Μυθοπλασία – Fiction  -2022

Διάρκεια: 18

Σε έναν απομονωμένο, µακρινό πλανήτη, ένα Πλάσμα ξεβράζεται στη στεριά.

H Λία Τσάλτα είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτις, µε έδρα τη Αθήνα. Έχει συµµετάσχει στο πρόγραµµα Sarajevo Talents κι έχει λάβει το βραβείο Artworks, στο πλαίσιο του προγράµµατος υποστήριξης καλλιτεχνών του ΙΣΝ. «Το Δάσος» (2018, 18’), η πρώτη της µικρού µήκους ταινία µυθοπλασίας, έκανε πρεµιέρα στο 24ο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου του Σαράγεβο και προβλήθηκε µεταξύ άλλων στο Encounters Film Festival, στο Uppsala International Short Film Festival και στο Brussels Short Film Festival.

11) PENDULUS του ΓΚΟΤΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ 

Βραβείο Ήχου στον Βασίλη Γεροδήμο -Βραβείο Κοινού-Βραβείο τεχνικής αρτιότητας της ΕΤΕΚΤ-Βραβείο   ΠΕΚΚ

 Μυθοπλασία – Fiction – 2021

Διάρκεια: 18

Ο 24χρονος Άρμπι έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Μετά τα γεγονότα της βραδιάς του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας-Αλβανίας ο Άρμπι θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παρευρεθεί στον γάμο των συγγενών του, αν θα  διεκδικήσει το κορίτσι που του αρέσει, εάν είναι Αλβανός ή Έλληνας.

Ο Δημήτρης Γκότσης γεννήθηκε στην Αθήνα. Η μικρού́ μήκους ταινία του, «Spectrum», διακρίθηκε με Ειδική́ μνεία στο Interfilm Berlin SFF το 2015. Τον Απρίλιο του 2019 απέσπασε το βραβείο Ίρις Ντοκιμαντέρ Μικρού́ Μήκους της EAK για το ντοκιμαντέρ «Τέταρτος Τοίχος». Η «Βύθιση» είναι το πρώτο του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

12) Τελευταία Πνοή του ΧΑΡΗ ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗ 

Last Sigh

Βραβείο Μοντάζ στον Νίκο Βαβούρη

 Μυθοπλασία / Fiction – 2022

Διάρκεια: 15

Μία γυναίκα εξασθενεί.

Ένας άντρας προσπαθεί να την προσεγγίσει.

Γύρω τους, ένας θανατηφόρος ιός.

Ο Χάρης Ραφτογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχικά Κοινωνιολογία και μετέπειτα έκανε μεταπτυχιακό στην Ιστορία του Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οι μικρού μήκους ταινίες του ​βραβεύτηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

———-ΤΕΛΟΣ 2ης ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ——–ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΗΜΕΡΑΣ :  104΄

 

Σχετικά Άρθρα