ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Η Αλεξανδρούπολη

Μια πόλη, ένας κινηματογράφος κι ένα ποδήλατο θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για την Αλεξανδρούπολη. Μια νέα πόλη που άρχισε να χτίζεται γύρω στα 1880, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, λόγω της κατασκευής του σιδηροδρόμου και της ανάπτυξης του λιμανιού, αφού η γειτονική Αίνος δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις θαλάσσιες μεταφορές της εποχής .

Μια μικρή πόλη 5-6.000 κατοίκων, αρκετών, όμως, αστικής προέλευσης με επιρροές από τη Δύση που έφεραν τις μοντέρνες συνήθειες, μεταξύ αυτών και τον κινηματογράφο.

Πρώτη αίθουσα τα ΗΛΥΣΙΑ, στο κτίριο που αρχικά ήταν καπναποθήκη του δημοσίου και στη συνέχεια πέρασε στην ιδιοκτησία του Συλλόγου κυριών και Δεσποινίδων. Με μια πρόχειρη μετατροπή άρχισε να λειτουργεί ως κινηματογράφος μεταξύ 1927 και 1930, εποχή ακόμη του βωβού σινεμά. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι τα ΗΛΥΣΙΑ είναι ο μόνος εμπορικός κινηματογράφος που βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία στην πόλη.

Άλλος παλιός κινηματογράφος που λειτούργησε προπολεμικά ήταν το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ, θερινός, επί της οδού Βενιζέλου, ιδιοκτησίας Παναγιώτη Παπαδόπουλου, ο οποίος αργότερα έφτιαξε τα ΤΙΤΑΝΙΑ. Στις ξύλινες καρέκλες του που έτριζαν εκνευριστικά, γαλουχηθήκαν σινεφιλικά οι πρώτες μεταπολεμικές γενιές και κάπως έτσι ξεκίνησε η άνθηση της 7ης τέχνης στην Αλεξανδρούπολη, τη “νύφη του Θρακικού Πελάγους”.

Μετά τον πόλεμο, που ο κινηματογράφος πήρε τα πάνω του παγκοσμίως, στην Αλεξανδρούπολη των 25.000 πλέον κατοίκων και αρκετών χιλιάδων ένστολων που αποτελούσαν μεγάλο μέρος του κοινού του σινεμά, κυρίως τα Σαββατοκύριακα που είχαν έξοδο, άρχισαν να ανοίγουν η μία μετά την άλλη πολλές αίθουσες χειμερινές και βέβαια θερινές , μια ιδιαίτερη παράδοση που χαρακτηρίζει κυρίως τις μεσογειακές χώρες με το “γλυκό” κλίμα τα καλοκαίρια. Το Πανελλήνιον, τα Τιτάνια, τα Ηλύσια, το Ελληνίς, ο Ορφέας, ο Εβρος, το Ρεξ, το Αστρον, το Μαξίμ, το Ακροπόλ, ο Αλέξανδρος, το Εγνατία, το Αδωνις (drive in) και ο τελευταίος, επιζών ακόμη, θερινός κινηματογράφος Φλοίσβος.

H εμφάνιση της Κινηματογραφικής Λέσχης

Με την πτώση της δικτατορίας και τον νέο άνεμο ελευθερίας που φύσηξε στη χώρα και στην Αλεξανδρούπολη, οι ανήσυχοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες συσπειρώθηκαν και δημιούργησαν αρχικά μια κίνηση που άρχισε να προβάλλει ταινίες απαγορευμένες όλα εκείνα τα πέτρινα χρόνια. Την 1η Δεκεμβρίου του 1974 η“σινεφίλ” αυλαία άνοιξε στην πόλη με την προβολή της ταινίας του Κόζιντσεφ “Αμλετ”. Αυτή θεωρείται και η ημερομηνία απαρχής της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης (Κ.Λ.Α.) Την επόμενη χρονιά συγκροτήθηκε σε αναγνωρισμένο σύλλογο από τις τάξεις του οποίου πέρασαν πολίτες με βαρύνουσα θέση στη ζωή της πόλης.

Δράσεις της Κινηματογραφικής Λέσχης

Στην πλούσια δράση της Λέσχης περιλαμβάνονται περιοδικές εκδόσεις, όπως τα “Κινηματογραφικά Τετράδια”, οργάνωση περιφερειακών εκδηλώσεων των Διεθνών Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης η παρουσίαση ταινιών μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Δράμας, προβολές για παιδιά στο πλαίσιο του προγράμματος “Η άλλη παιδεία”, σύσταση θεατρικής ομάδας, διοργάνωση εκθέσεων κινηματογραφικού βιβλίου και αφίσας, συμβολή στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος “Πάμε Σινεμά” στη Θράκη, αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια όπως αυτό των Ελλήνων και Τούρκων Κριτικών Κινηματογράφου με παράλληλες προβολές, συνεργασία με το Πανεπιστήμιο για εκδηλώσεις που περιελάμβαναν προβολές ταινιών με ειδικά θέματα και σχολιασμό τους από ειδικούς επιστήμονες.

Επίσης πολλές συνεργασίες με σημαντικούς φορείς: με το ΕΚΕΒΙ με το οποίο συνδιοργάνωσε την ενότητα “η λογοτεχνία στον Κινηματογράφο”, με το Γαλλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Θερβάντες Ισπανίας, και το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε για ειδικά αφιερώματα στους αντίστοιχους εθνικούς Κινηματογράφους, ενώ ιδιαίτερα αποδοτική ήταν και η πολύχρονη συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης για συναυλίες όπως αυτή με τη Νουόβα Κομπανία ντι Κάντο Ποπολάρε, ή με τη μουσική για τον κινηματογράφο, με κονσέρτα όπως αυτό με τις τέσσερις άρπες που έγινε αφορμή να ανοίξει η καθολική εκκλησία για το ευρύ κοινό μετά από πολλά χρόνια και για θεατρικές παραστάσεις από ιταλικούς θιάσους που έφεραν την πόλη σε επαφή με την αυθεντική Κομέντια ντελ Άρτε και το Θέατρο Δρόμου. . Στις πιο πρόσφατες συνεργασίες περιλαμβάνονται αυτή με τον πολιτιστικό οργανισμό Exile Room για την προβολή επιλεγμένων ντοκιμαντέρ, και το φεστιβάλ κινηματογράφου Γέφυρες.

Διοργάνωσε 3 κύκλους σεμιναρίων για τον κινηματογράφο που ολοκληρώθηκαν με τη δημιουργία και την προβολή των ταινιών μικρού μήκους των σπουδαστών των σεμιναρίων υπό την επωνυμία Μπιενάλεξ. Δημιούργησε το Θεατρικό Εργαστήρι Αλεξανδρούπολης, με βιωματικά σεμινάρια θεατρικής παιδείας με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών, σκηνογράφων, ηθοποιών, μουσικών, χορογράφων. Κι όλα αυτά παράλληλα με τις σταθερές προβολές, χειμώνα καλοκαίρι, κάθε Δευτέρα και Τρίτη τις οποίες παρακολούθησαν πολλές χιλιάδες πολιτών.

Μέσα στο 2015 η ΚΛΑ προχώρησε σε 2 σημαντικές συμφωνίες: Η πρώτη ήταν με την Τουριστική επιχείρηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την αποκλειστική λειτουργία του Δημοτικού Θερινού κινηματογράφου ΦΛΟΙΣΒΟΥ τα επόμενα χρόνια, η οποία άρχισε να υλοποιείται τον Ιούνιο του 2015 και άμεσα δημιούργησε νέα δεδομένα στο θερινό κινηματογραφικό τοπίο της πόλης. Η δεύτερη συμφωνία έγινε με τον Όμιλο ΑNTENNA για την απευθείας μετάδοση στην Αλεξανδρούπολη επιλεγμένων παραστάσεων Όπερας από την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης. Οι μεταδόσεις ξεκίνησαν το Γενάρη του 2016 και το κοινό της πόλης τις αγκάλιασε θερμά. Κατά τη φθινοπωρινή περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2019, η Κινηματογραφική Λέσχη διεύρυνε τη συνεργασία με τον Όμιλο, συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμα προβολών τις θεατρικές παραστάσεις του προγράμματος “ΝΤLive” . Το πρόγραμμα προβολών των συγκλονιστικών θεατρικών παραστάσεων του “NTLive” πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας και του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, και εντάσσεται στην συνολικότερη συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ για την υποστήριξη πρωτοποριακών παραγωγών από κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς του κόσμου, όπως η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης και το National Theatre της Αγγλίας.

Η ΚΛΑ. Είναι από τα σημαντικότερα πολιτιστικά σωματεία της πόλης με συνεχή παρουσία και οργάνωση, γραφεία, ψηφιοποιημένο αρχείο, οργανωμένη και συστηματική εθελοντική προσφορά. Είναι επίσης μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος (ΟΚΛΕ) όπου παίζει ενεργό ρόλο. Πρόσφατη (2012) ήταν η διοργάνωση στην Αλεξανδρούπολη , για δεύτερη φορά, του ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΟΚΛΕ. Από το 2008 η ΚΛΑ στεγάζεται στον 3ο όροφο του Ιστορικού κτηρίου Μύλος Μασούρα, ενώ ο λογότυπος της έχει φιλοτεχνηθεί από τον ντόπιο ζωγράφο Αθηνόδωρο Ταρσούδη.