Σύνοψη

Η ζωή ως ζευγάρι, ο έρωτας και η οικογένεια είναι η όμορφη καθημερινότητα του Xoσέ και της Λουσί, μέχρι τη μέρα που αρχίζουν να πλήττουν. Η Λουσί συμβουλεύεται έναν ψυχίατρο για να σώσει τη σχέση τους. Ο άνεργος Χοσέ, ένας αργεντίνος κομίστας που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη Γαλλία, πηγαίνει να δει τον Ζαν-Κλοντ, το σνομπ γείτονά τους. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ακούει το τζαζ κομμάτι «Petite Fleur» και τον σκοτώνει ανεξήγητα. Όμως την επόμενη μέρα, ο γείτονας είναι ζωντανός, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Έτσι τον ξανά-σκοτώνει, αλλά πάντα επανεμφανίζεται.

Η δολοφονία του γίνεται μέρος της νέας ρουτίνας του Χοσέ: να φροντίζει το μωρό, να φτιάχνει το σπίτι, να προσπαθεί να σώσει τη σχέση με τη γυναίκα του και …να σκοτώνει το γείτονά του -πάντα υπό την μελωδία του “Petite Fleur” του Σίντνεϊ Μπέσετ.

Στην πραγματικότητα ξεκινά μια νέα θεραπεία: κάθε Πέμπτη πίνει, χορεύει και το παίζει δολοφόνος: η νέα συνταγή για την ευτυχία!

Στη νέα του ταινία, την πρώτη που γυρίζει στη Γαλλία, ο Αργεντίνος Σαντιάγκο Μίτρε (που στο Argentina 1985 είχε διηγηθεί την αληθινή ιστορία της δίκης των στρατηγών της Αργεντίνικης δικτατορίας), μεταχειρίζεται ως όχημα το είδος της μαύρης κωμωδίας για να μιλήσει για έναν ύπουλο εχθρό: τη ρουτίνα.

Βασισμένος στο μυθιστόρημα  Petite fleur (jamais ne meurt -ποτέ δεν πεθαίνει) του αργεντίνου Iosi Havilio, μας παραδίδει μια ταινία με χιούμορ, μακάβρια ποίηση, ωραία μουσική (ακούγεται μέχρι και το  « Capri, c’est fini ») και ήρωα έναν σίριαλ κίλερ που σκοτώνει το ίδιο θύμα, ξανά και ξανά, με ευφάνταστους τρόπους που θυμίζουν καρτούν.

Πέρα όμως από τα στοιχεία φαντασίας και την τρέλα της,  μας παραδίδει και μια ταινία για τις σχέσεις: όπως λέει ο ίδιος πρόκειται για «μια κλασική ιστορία χωρισμού και επανασύνδεσης, αυτό που συχνά ονομάζουμε “κωμωδία του ξαναπαντρέματος!».

*Επίσημη επιλογή, Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, 2023

*Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Βρυξελλών, 2022

*Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Μπουένος Άιρες, 2022

*Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μονάχου, 2022

*Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Αμβούργου, 2022

*Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαϊάμι, 2023


 

Προβολές

  • 19:00
  • 21:30

Βίντεο & Φωτογραφείες

1 βίντεο