Σύνοψη

Βορειοδυτική Αμερική, 1850. Ο πυρετός της χρυσοθηρίας έχει φέρει στην Καλιφόρνια τυχοδιώκτες από όλες τις φυλές των αποικιοκρατών: Αγγλοι, Ιρλανδοί, Ρώσοι, Ολλανδοί, Καναδοί, όλοι ταξιδεύουν από σταθμό σε σταθμό ψάχνοντας για χρυσάφι. Οταν ο Οτις «Cookie» Φίγκοβιτς, ένας ντροπαλός, καλοκάγαθος μάγειρας που προσλαμβάνεται από μία

ομάδα άξεστων συμμοριτών για να τους μαγειρεύει, βρίσκει τον Κινγκ-Λου, έναν Κινέζο μετανάστη στο δάσος, τον προστατεύει και τον κρύβει, μία φιλία γεννιέται.

Η «πρώτη αγελάδα» είναι το μυθοπλαστικό εύρημα το οποίο βάζει μπροστά ένα βραδυφλεγές κοινωνικό (αντι)γουέστερν και ο καπιταλιστικός θεμέλιος λίθος της ανισότητας η οποία θα γεννήσει όλες τις δραματικές εντάσεις του.

Έτσι, πίσω από μια συγκινητική ιστορία φιλίας κι έναν άνισο αγώνα επιβίωσης, η Ρέιχαρντ κρύβει επιδέξια την ιδέα της Αμερικής ως εθνοτική κοινότητα που γεννιέται από την εκμετάλλευση της υπεραξίας, από το κυνήγι της επιτυχίας, από τη δύναμη του χρήματος (διαρκείς οι οικονομικοί υπολογισμοί και απολογισμοί) και από τη βίαιη καταστολή κάθε μειονοτικής/φυλετικής/ταξικής διεκδίκησης.

Μια καλά απωθημένη πολιτική αλήθεια, την οποία το «First Cow» ξεθάβει σ’ όλη την ιστορική, αλλά και ανθρώπινη διάστασή της.

Προβολές

  • 20:15
  • 21:30

Βίντεο & Φωτογραφείες

1 βίντεο