Για να μη χαθούμε αυτές τις μέρες, βρήκαμε και προτείνουμε μερικά ενδιαφέροντα ντοκυμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους που αξίζει να δείτε. Σύντομα κοντά σας.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αναθέτει σε έντεκα σκηνοθέτες να γυρίσουν μικρού μήκους ταινίες μέσα στα σπίτια τους και ψυχαγωγεί παιδιά και νέους.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενεργοποιεί όλες τις δυνατότητες που δίνει το διαδίκτυο, με στόχο να προσφέρει στο κοινό που αγαπά το ελληνικό σινεμά, εναλλακτικές διεξόδους σε αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη που βιώνουμε όλοι.

Μέσα από τα online κανάλια του –την ιστοσελίδα του, το facebook, το instagram, το youtube channel– δημιουργεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, ώστε να μοιραστεί στιγμές και πρωτότυπο νέο υλικό με την υπογραφή αγαπημένων κινηματογραφιστών.

Προγραμματίζει τις παρακάτω ενέργειες, οι οποίες θα μας κρατήσουν δημιουργικούς και σε επαφή (έστω και από μακριά) τις επόμενες μέρες:

Ανάθεση δημιουργίας ελληνικών ταινιών: Το Φεστιβάλ ανέθεσε σε έντεκα Ελληνες σκηνοθέτες να γυρίσουν μια ταινία με μέγιστη διάρκεια 3 λεπτών μέσα στο σπίτι τους καταθέτοντας το δικό τους επίκαιρο κινηματογραφικό σχόλιο. Η ιδέα είναι να δημιουργήσουν μια ταινία μέσα στο σπίτι τους, αξιοποιώντας το περιβάλλον, τους ανθρώπους ή και τα ζώα μέσα στο σπίτι. Οι μόνοι εξωτερικοί χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν είναι οι εξωτερικοί χώροι του σπιτιού όπως η ταράτσα, ο κήπος, το μπαλκόνι και το κλιμακοστάσιο. Το project θα έχει τίτλο «Χορείες χώρων» από το ομώνυμο βιβλίο του Ζώρζ Περέκ, το οποίο προτείνουμε ως επιπλέον πηγή έμπνευσης.

Πρόκειται για τους υποψήφιους των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που ανακοινώθηκαν προχθές στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Οι σκηνοθέτες, με αλφαβητική σειρά είναι οι εξής: Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy), Γιώργος Γεωργόπουλος, Ρηνιώ Δραγασάκη, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Ζαχαρίας Μαυροειδής, Μίνως Νικολακάκης, Μαριάννα Οικονόμου, Σταύρος Παμπαλλής, Σύλλας Τζουμέρκας, Άγγελος Φραντζής και Σταύρος Ψυλλάκης. Σύντομα οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες στο youtube κανάλι του Φεστιβάλ.

Ψυχαγωγία για παιδιά: Το Φεστιβάλ προσανατολίζεται στην διεξαγωγή δυο διαγωνισμών που θα απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, με στόχο να ενεργοποιήσει τη δημιουργικότητά τους και να τους προσφέρει μια κινηματογραφική πρόκληση στις μέρες της απομόνωσης.

Masterclasses online: Υποτιτλίζει στα ελληνικά και ανεβάζουμε στο youtube κανάλι του Φεστιβάλ, masterclasses που έμειναν αξέχαστα. Δείτε πρώτο το masterclass του διεθνούς φήμης ελληνοαμερικανού illustrator Τζον Μαυρουδή. Ακολουθούν τα masterclasses του θρυλικού εκπροσώπου του cult cinema, Τζον Γουότερς, του διεθνούς διευθυντή φωτογραφίας και προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Αρβανίτη, του βραβευμένου με Όσκαρ κινηματογραφιστή Λούι Ψυχογιού, του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών Ρούμπεν Έστλουντ, του βραβευμένου με 2 Όσκαρ σεναρίου, ελληνικής καταγωγής αμερικανού σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, του ανατρεπτικού καταλανού δημιουργού Αλμπέρτ Σέρα κ.α. Ταυτόχρονα εξετάζουμε την δυνατότητα να προσκαλέσουμε σημαντικούς επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου διεθνώς, να δώσουν νέα online masterclasses και να μοιραστούν την πολύτιμη εμπειρία τους.

Διαβάζουμε: To φεστιβάλ καλεί το κοινό να επισκεφθεί την ιστοσελίδα MyFestival η οποία έχει όλο το πλούσιο ψηφιακό αρχείο του φεστιβάλ (μπορείτε να μπείτε και μέσα από το siteστο πεδίο ΑΡΧΕΙΟ). Εκεί θα βρείτε σπάνιες εκδόσεις, περιοδικά, βιβλία, πολλά από αυτά εξαντλημένα, αλλά όλα διαθέσιμα online. Θυμόμαστε απίστευτες κινηματογραφικές ιστορίες, στιγμές και ανθρώπους. Επίσης εκεί θα βρείτε τη σπάνια συλλογή HELLAFFI που χαρακτηρίστηκε μνημείο από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς και η οποία αποτελείται από κινηματογραφικές αφίσες μεγάλων διαστάσεων, προσχέδια με μολυβί, έργα με ακουαρέλα, λιθογραφίες, έργα με σινική μελάνη και αυτή τη στιγμή φυλάσσεται σε χώρους του Φεστιβάλ.

 

Σχετικά Άρθρα