Η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης
σε συνεργασία με την Αστική-Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ” Νεανικό Πλάνο”
 και  το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
διοργανώνει για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη την “Εβδομάδα Κινηματογραφικής Παιδείας”
 με δράσεις που συνδυάζουν την ψυχαγωγία με την κινηματογραφική παιδεία
και απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και όλη την οικογένεια.
“ΕνCINEσθηση
”Βιωματικό Κινηματογραφικό Εργαστήριο Ντοκιμαντέρ
Στην  Εβδομάδα Κινηματογραφικής Παιδείας στην Αλεξανδρούπολη θα πραγματοποιηθεί
πενθήμερο βιωματικό κινηματογραφικό εργαστήριο δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους ντοκιμαντέρ
υπό την καθοδήγηση επαγγελματία κινηματογραφιστή, συνεργάτη του Νεανικού
Πλάνου και του Φεστιβάλ Ολυμπίας.
Στο κινηματογραφικό εργαστήριο θα συμμετάσχουν 12 μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 13-16 ετών.
Το εργαστήριο είναι βιωματικό έχει διάρκεια 20 ωρών και υλοποιείται σε τετράωρες συναντήσεις στον χώρο του Ιστορικού μουσείου Αλεξανδρούπολης (Λ. Δημοκρατίας 335) με εξοπλισμό που παρέχεται από το Νεανικό Πλάνο, το οποίο αναλαμβάνει και τις υπηρεσίες τελικής επεξεργασίας της παραγόμενης ταινίας. Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, καλύπτονται όλες τις φάσεις δημιουργίας μιας ταινίας μικρού μήκους, από το σενάριο ως το μοντάζ. Ο επαγγελματίας κινηματογραφιστής καθοδηγεί τα παιδιά, με μια μέθοδο που μοιάζει με παιχνίδι, στο δρόμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της ομαδικής εργασίας, της κριτικής σκέψης και της αποκωδικοποίησης της οπτικοακουστικής γλώσσας.
Το κινηματογραφικό εργαστήριο προσφέρει θεωρητικές γνώσεις (ιστορία και αισθητική του κινηματογράφου, γλώσσα του κινηματογράφου, αρχές σεναρίου) και πρακτικές γνώσεις (γραφή σεναρίου, δημιουργία storyboard, χειρισμός κάμερας, ηχοληψία, μοντάζ κλπ). Στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν να φτιάχνουν ιστορίες με εικόνες και ήχους, και μέσω αυτού του τρόπου να εκπαιδευτούν στο κριτικό βλέμμα και να γίνουν υποψιασμένοι θεατές, αναπτύσσοντας τη δημιουργική τους ματιά. Επιμέρους σκοπός του εργαστηρίου δεν είναι να γίνουν τα παιδιά κινηματογραφιστές, αλλά να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, κατανοώντας ότι το καθένα είναι μια ξεχωριστή οντότητα με τη δική του μοναδική ματιά πάνω στα πράγματα, που μπορεί να εκφραστεί ομαδικά και συνεργατικά μέσω του κινηματογράφου και του ντοκιμαντέρ.
Βασικοί στόχοι του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση και η οικειοποίηση από τα παιδιά των εργαλείων της οπτικοακουστικής έκφρασης και δημιουργίας. Η κατάκτηση όχιμόνο ψηφιακού, οπτικοακουστικού και αισθητικού εγγραμματισμού, και συνακόλουθα η αποκωδικοποίηση της γλώσσας της εικόνας, αλλά, και η απόκτηση πολλαπλών εγγραμματισμών όπως διαπολιτισμικός, κριτικός, έμφυλος κλπ. Επίσης, η ανάπτυξη της φαντασίας, η ικανότητα στην ομαδική εργασία, η ανακάλυψη της ατομικής κλίσης, η απόκτηση δεξιοτήτων κλπ.
Οι εκπαιδευτές του προγράμματος έχουν παιδαγωγική εμπειρία, που εμπλουτίζεται διαρκώς με συμμετοχές σε συνέδρια και κινηματογραφικά εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Διάρκεια: 5 ημέρες, Δευτέρα 29 Αυγούστου – Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, ώρες : 9πμ – 1μμ
Οι μαθητές συμμετέχουν δωρεάν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΕνCINEσθηση” υλοποιείται υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ και  με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
 
📌Αιτήσεις συμμετοχής:
 
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αποστέλλονται υπογεγραμμένα από τον γονέα/κηδεμόνα 1) η αίτηση συμμετοχής και το 2)έντυπο γονικής συγκατάθεσης στο info@kla.gr  έως  τις 25/7

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Επιπλέον, κατά την  Εβδομάδα Κινηματογραφικής Παιδείας από την Δευτέρα 29/8 έως την Παρασκευή  2/9  θα πραγματοποιηθούν πέντε προβολές και αναλύσεις βραβευμένων ταινιών από τη μοναδική του είδους της στην Ελλάδα Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου με εξειδικευμένους συνεργάτες, από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, σε μαθητές Δημοτικού σχολείου και Γυμνασίου και εκπαιδευτικούς σχολείων της Αλεξανδρούπολης, καθώς και όλη την οικογένεια.
Οι ταινίες θα παρουσιαστούν σε οργανωμένες θερινές προβολές στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο «Φλοίσβο» στις 21:00, με ελεύθερη είσοδο για όλους.

 

Σχετικά Άρθρα